Κυριακή 20 Μαΐου 2018

H φωτορύπανση αυξάνεται ραγδαία

Η νύχτα γίνεται μέρα καθημερινά στο σκοτεινό τμήμα της υδρογείου, εξαιτίας τού – πολλές φορές υπερβολικού – ηλεκτροφωτισμού των κατοικημένων περιοχών. Στο φωτομωσαϊκό της εικόνας που προέκυψε από φωτογραφίες δορυφόρων της NASA, φαίνονται καθαρά οι έντονα ανεπτυγμένοι αστικοί «διάδρομοι» στην Ευρώπη θυμίζοντας τα φώτα των λούνα παρκ.
 
Πλημμυρίζουμε τον ουρανό με τόσο πολύ τεχνητό φως, που περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορούν να δουν πια το Γαλαξία. Παιδιά που γεννήθηκαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες, δε θα βιώσουν ποτέ την εικόνα του έναστρου ουρανού. Από τα 2.500 ουράνια σώματα που είναι ορατά με το μάτι μια καθαρή νύχτα χωρίς φεγγάρι, μόλις 250 φαίνονται από τα προάστια των μεγαλουπόλεων, ενώ λίγο πιο μέσα τα ορατά άστρα περιορίζονται σε μία ή δύο δεκάδες. 
 
Επιπλέον, όλο και περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτορύπανση, πέρα από σπατάλη και καταστροφή της εικόνας του φυσικού περιβάλλοντος έχει μεγάλες συνέπειες τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και ειδικότερα στον άνθρωπο. Πολλά πουλιά, έντομα και άλλα ζώα αποπροσανατολίζονται από το τεχνητό φως στο βραδινό ουρανό με θανατηφόρες γι’ αυτά συνέπειες. Ακόμα και το πλαγκτόν επηρεάζεται, αφού το ζωοπλαγκτόν νομίζει ότι η νύχτα είναι σούρουπο διαρκείας κι έτσι δεν ανεβαίνει στην επιφάνεια των λιμνών και των θαλασσών για να τραφεί, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος το φυτοπλαγκτόν, αλλοιώνοντας τη μεταξύ τους ισορροπία. 

Η φωτορύπανση στην Αθήνα δεν είναι τόσο έντονη όσο στις άλλες πόλεις
 
Πέρα από τις μελέτες που δείχνουν μια στατιστικά σημαντική αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους που δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, υπάρχουν και μελέτες που αφορούν στη γενική επίδραση του φωτός στον ανθρώπινο οργανισμό. Το φως που πέφτει στον αμφιβληστροειδή, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει την παραγωγή μελανοτονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στην τήρηση του κιρκαδικού ρυθμού (ημερήσιος κύκλος του βιολογικού ρολογιού). Η ουσία αυτή έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σε ορισμένα θηλαστικά μειώνουν το επίπεδο του οιστρογόνου οιστραδιόλης, που σχετίζεται με τον καρκίνο του στήθους. «Το φως είναι φάρμακο. Όταν όμως κάνουμε κατάχρησή του, υπονομεύουμε την υγεία μας», λένε οι ειδικοί.
 
Ορισμένες περιοχές έχουν παρουσιάσει μια σταθερή αύξηση της φωτορύπανσης, ευθυγραμμισμένη με την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και πιο ανεπτυγμένα έθνη που έκαναν τη μετάβαση σε λάμπες LED εξοικονόμησης ενέργειας δεν παρουσίασαν εμφανή μείωση των ποσοστών φωτορύπανσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για την αυξημένη φωτορρύπανση συνέβαλε άμεσα ο φωτισμός με led.
 
Χρησιμοποιώντας το πρώτο βαθμονομημένο δορυφορικό ραδιόμετρο για νυχτερινά φώτα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει την ακτινοβολία, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια αύξηση 2,2% στον εξωτερικό τεχνητό φωτισμό της Γης κάθε χρόνο μεταξύ 2012 και 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου