Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Γιγάντιος ιονιστής θα καθαρίζει τον αέρα μιας… πόλης

Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις της Κίνας. Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα οι κάτοικοι πολύ συχνά είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στους δρόμους φορώντας μάσκες για να αποφύγουν την έκθεση στο νέφος που πνίγει την πόλη τους.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι κινεζικές Αρχές είναι η χρήση μεγάλων μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα μέσα στις πόλεις.

Ένα τέτοιο μηχάνημα ύψους περίπου επτά μέτρων τοποθετήθηκε στο κέντρο του Πεκίνου πριν από δύο χρόνια αλλά γρήγορα αποφασίσθηκε να διακοπεί η λειτουργία του. Αν και το μηχάνημα είχε δυνατότητα να καθαρίζει περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν σε εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν καύση ορυκτών καυσίμων.

Έτσι η ζημιά που προκαλούσε στο περιβάλλον ο ιονιστής ήταν τελικά μεγαλύτερη από τα οφέλη της λειτουργίας του.

Όμως οι Κινέζοι δεν το έβαλαν κάτω και στην πόλη Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί τοποθετήθηκε ένας καινούργιος καθαριστής αέρα που δεν λειτουργεί με ηλεκτρική αλλά με ηλιακή ενέργεια. Ο μηχανισμός έχει ύψος 100 μέτρων και είναι έτσι ο μεγαλύτερος ιονιστής αέρα στον κόσμο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ο γιγάντιος ιονιστής μπορεί να φιλτράρει οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου και άλλες τοξικές ουσίες από τις οποίες σχηματίζονται τα επικίνδυνα μολυσματικά νέφη στις πόλεις. Ο ιονιστής αυτός μπορεί (θεωρητικά τουλάχιστον) να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χλμ.

Όπως έγινε γνωστό οι πρώτες δοκιμές του τεράστιου ιονιστή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου