Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Μάθετε να είστε ο εαυτός σας: 3 βήματα για να κατανοήσετε την ταυτότητά σας

Μην προσπαθείτε συνεχώς να ευχαριστήσετε τους άλλους. Τολμήστε να είστε διαφορετικοί. Το να είστε ο εαυτός σας θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε αυτό που είστε, να το σεβαστείτε και να δώσετε αξία στην ταυτότητά σας. Το αξίζετε!

Η τέχνη του να είστε ο εαυτός σας απαιτεί μεγάλη δόση θάρρους. Ζούμε εξάλλου σε μια κοινωνία αποφασισμένη να μας κάνει όλους το ίδιο, μια κοινωνία στην οποία, αν ξεφύγουμε από το καλούπι, γινόμαστε δακτυλοδεικτούμενοι.

Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους της ζωής μας, καθοδηγούμαστε από άλλους ανθρώπους, που χαράσσουν το μονοπάτι μας για μας. Αυτό ισχύει για όλους μας: όταν ήμασταν μικροί, διδαχτήκαμε το σωστό και το λάθος.

Κατά την εφηβεία και κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και αναζητάμε αποδοχή και αναγνώριση. Το να μην έχουμε μια ορισμένη εμφάνιση ή το να υποστηρίζουμε διαφορετικές νόρμες συχνά σημαίνει απόρριψη.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας. Όλοι βιώνουμε περιόδους στις οποίες δεν είμαστε πια ο εαυτός μας αλλά αυτό που περιμένουν από μας οι άλλοι.

Όμως έρχεται πάντα η στιγμή που σταματάμε και θέτουμε στον εαυτό μας το ουσιαστικό ερώτημα: Ποιος πραγματικά είμαι;

Απέχοντας πολύ από το να είναι ένα «ανώφελο φιλοσοφικό ερώτημα», πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που αξίζει την προσοχή μας.

Όταν καταλαβαίνετε ποιοι πραγματικά είστε, συνειδητοποιείτε ότι πολλά πράγματα και πολλοί άνθρωποι γύρω σας δεν σας ταιριάζουν πλέον. Δεν εναρμονίζονται μαζί σας, δεν υπάρχει ισορροπία. Αυτή είναι η στιγμή για να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές.

Σας προτείνουμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό ακολουθώντας τα παρακάτω τρία βήματα.

1. Το να είστε ο εαυτός σας σημαίνει να αποδέχεστε την ταυτότητά σας

Το να είστε ο εαυτός σας είναι σαν να έχετε ένα ωραίο, ξεχωριστό αλλά εύθραυστο κομμάτι στην καρδιά σας. Όταν δεν είστε πιστοί σε αυτό, το πληγώνετε. Να θυμάστε:

Η ταυτότητά σας δεν αποτελείται από εξωτερικά, προσωρινά πράγματα. Με άλλα λόγια, αν είστε άνεργοι, δεν θα πρέπει να εσωτερικεύσετε ως μέρος του βαθύτερου εαυτού σας την έννοια της «αποτυχίας».

Παρομοίως, αν πρόσφατα βιώσατε κάποιον χωρισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν αξίζετε την αγάπη».

Το να είστε ο εαυτός σας σημαίνει να θρέφετε τη ρίζα σας με όλα όσα έχετε περάσει και βιώσει, για να σχηματίσετε τη δική σας άποψη για τα πράγματα με θετικό και σφαιρικό τρόπο.

Πάνω από όλα να θυμάστε το εξής: όταν ανακαλύψετε την αληθινή σας ταυτότητα, πρέπει να παραμείνετε πιστοί στις αρχές που την προσδιορίζουν.

Γιατί λοιπόν μερικές φορές δεν τηρούμε αυτήν τη συμφωνία με τον εαυτό μας;

Δίνουμε προτεραιότητα στο να ευχαριστούμε τους άλλους και να είμαστε αυτό που εκείνοι θέλουν.

Φοβόμαστε. Μερικές φορές φοβόμαστε να είμαστε απολύτως και πλήρως ο εαυτός μας, φοβόμαστε ότι θα απογοητεύσουμε τους άλλους ή ότι δεν θα είμαστε αυτοί που περιμένουν.

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει ο εαυτός τους όπως είναι. Το να μην αποδέχεστε τον εαυτό σας σωματικά και συναισθηματικά αποτελεί αναμφίβολα μια επικίνδυνη πηγή ματαίωσης.

2. Οι χαρακτηρισμοί που μας αποδίδουν οι άλλοι δεν έχουν σημασία

Η κοινωνία που ζούμε έχει ένα σίγουρο ελάττωμα: καταδικάζει, κρίνει και χαρακτηρίζει.

Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να χαρακτηρίζουν και να κρίνουν για να αισθάνονται ότι έχουν έλεγχο πάνω στους άλλους. Αν χαρακτηρίσουμε κάποιο άτομο ως αδέξιο και γελοίο, θα το πιστέψει και έτσι θα έχουμε περισσότερη δύναμη πάνω του.

Ίσως αρχικά να αφήνουμε τον εαυτό μας να ελέγχεται από τις αδικαιολόγητες κρίσεις των άλλων ανθρώπων για μας. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε το βήμα και να τις αντιμετωπίσουμε γι’αυτό που πραγματικά είναι: απλώς θόρυβος και κενές λέξεις.

Αυτό που λένε ή σκέφτονται οι άλλοι για σας είναι δικό τους πρόβλημα. Είναι ο δικός τους μικρός κόσμος. Δεν θα πρέπει να σας επηρεάζει, επειδή το μόνο πράγμα που θα σας κάνει ευτυχισμένους είναι το να αισθάνεστε ελεύθεροι και υπερήφανοι για τον εαυτό σας.

3. Το να είστε ο εαυτός σας σημαίνει να κάνετε αλλαγές

Το να αισθάνεστε άνετα με την ταυτότητά σας δεν σημαίνει ότι αυτή είναι σταθερή και αμετάβλητη. Εξάλλου όσοι αρνούνται να αλλάξουν κάποια πτυχή του εαυτού τους δεν θα μπορέσουν να εξελιχθούν. Ούτε θα καταφέρουν να προσαρμοστούν καλά στο περιβάλλον τους.

Ο Carl Rogers ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ψυχολόγους του 20ού αιώνα. Η ανθρωπιστική του προσέγγιση έχει ένα ασυνήθιστο επίκεντρο που βασίζεται σε μερικές ουσιαστικές ιδέες:

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους για να επιτύχουν τους στόχους τους στη ζωή.

Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, του επιτρέπουμε να αλλάζει για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Αυτή η ιδέα μπορεί να σας φαίνεται κάπως αντιφατική. Ωστόσο σκεφτείτε για λίγο το παρακάτω παράδειγμα:

Βρίσκεστε σε μια πολύ περίπλοκη σχέση. Τελικά αποφασίζετε να κάνετε το βήμα και να την τερματίσετε. Το κάνετε επειδή ξέρετε τι θέλετε και τι δεν θέλετε. Θέλετε «να είστε ο εαυτός σας» και όχι να συμβιβαστείτε με ένα υποκατάστατο ευτυχίαςσε μια σχέση με ένα άτομο με το οποίο δεν ταιριάζετε. Όταν αφήνετε αυτό το άτομο, κάνετε μια αλλαγή στον εσωτερικό εαυτό σας. Γίνεστε πιο δυνατοί. Ακόμα και αν εξακολουθείτε να αγαπάτε αυτό το άτομο, θυμάστε τι σας αξίζει.

Αλλαγή σημαίνει ότι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εξελιχθεί προκειμένου να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν.

Η τέχνη του να είμαστε πραγματικά αυτό που θέλουμε να είμαστε απαιτεί πρώτα και κύρια το να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Αργότερα, προχωράμε μπροστά με κάθε νίκη και με κάθε λάθος για να συνεχίσουμε να χτίζουμε την ταυτότητά μας.

Να προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την κάθε μέρα με χαρά και με τον στόχο να γίνεστε καλύτεροι.

Θα εφαρμόσετε όσα είπαμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου