Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ανασφάλεια

Σχετική εικόναΗ ανασφάλεια δεν έχει φύλλο, ούτε ηλικία. Δεν έχει συγκεκριμένη αιτία και δεν ξέρω αν έχει και γιατρειά. Αφορά όλους και είναι από τα πιο άσχημα πράγματα φέρνοντας πολλές συνέπειες...

Με τον όρο ανασφάλεια εννοούμε καταρχήν πως δεν πιστεύουμε σε μας τους ίδιους, στις δυνατότητές μας ή στη δύναμή μας γενικότερα. Συνεπώς μιλάμε για χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε επίπεδα πατώματος.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι από χαρακτήρα σε κάποιο βαθμό μα επιδεινώνεται από καταστάσεις που βιώσαμε και κυρίως άτομα που μας φέρθηκαν με τρόπο που μας τη δημιούργησαν. Το χειρότερο είναι πως αν δημιουργηθεί, είναι πολύ δύσκολο να φύγει ή να μετριαστεί και να ελεγχτεί.

Όντας ανασφαλής
Όντας κάποιος ανασφαλής θα είναι δύσπιστος σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε ακροβατώντας συνάμα σε λογική και παραλογισμό. Θα κάνει σενάρια από μόνος του και θα τα πιστεύει κιόλας πριν να κατοχυρώσει πως αυτό είναι η πραγματικότητα. Θα ζητά μονίμως επιβεβαίωση από τους άλλους κι αυτό είναι κουραστικό τουλάχιστο.

Όντας ανασφαλής θα είναι εύκολος στόχος για οποιονδήποτε και θα πληγώνεται εύκολα και όχι πάντα δίκαια. Θα φοβάται να αφεθεί και να δείξει εμπιστοσύνη πια κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στο κατά πόσο θα απολαμβάνει πια ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα.

Θα μπλέκεται σε ιστούς και φαύλους κύκλους αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια και σαφώς θα θαρρεί πως έχει πάντα δίκιο κι αυτός είναι ο θιγμένος, ο πληγωμένος και ο αδικημένος. Θα κάνει λάθος κινήσεις από απελπισία ή λάθος εντύπωση παρερμηνεύοντας και παρεξηγώντας πια τα πάντα και τους πάντες. Η κρίση του δεν θα είναι νηφάλια και θα βρίσκεται σε μόνιμη άμυνα ενδεχομένως βλέποντας παντού εχθρούς. Θα εκνευρίζεται εύκολα με τους άλλους ενώ στην ουσία ξέρει ότι του φταίει ο ίδιος του ο εαυτός. Θα διεκδικεί με λάθος τρόπο ανθρώπους και ό,τι χρειάζεται ενώ δεν θα αξιολογεί σωστά τα όσα του δίνονται.

Πιθανό είναι να γίνει είρωνας ή κακεντρεχής προσβάλλοντας τον άλλον και σε μια προσπάθεια να τον μειώσει επειδή θέλει να νιώσουν οι υπόλοιποι όπως αυτός ή να αισθανθεί σημαντικός. Ενώ θα λαχταράει να ξεφύγει από όλο αυτό, θα το τροφοδοτεί από μόνος του την ίδια στιγμή. Η ανασφάλειά του θα είναι εμφανής με κάθε τρόπο: ομιλία, γλώσσα σώματος, κινήσεις, αποφάσεις και λοιπά.

Συνέπειες
Οι συνέπειες στον ίδιο τον ανασφαλή αλλά και στο περιβάλλον του και ειδικότερα στους δικούς του ανθρώπους, είναι πολύ σοβαρές και ενίοτε καταστροφικές αν δεν ελεγχθούν. Το ίδιο το άτομο θα υποφέρει σε μόνιμη βάση και δεν θα μπορεί αν χτίσει υγιή ζωή με υγιής σχέσεις. Θα διστάζει και θα δειλιάζει να παθιαστεί ή να δώσει όλη του την καρδιά, όλη του την ενέργεια σε προσωπική ζωή αλλά και σε επαγγελματική. Θα είναι έρμαιο επίσης μιας καχυποψίας και με αυτήν θα πορεύεται σαφώς μην παίρνοντας σωστές αποφάσεις και εντέλει στερούμενος βασικών πραγμάτων.

Ελλοχεύει επιπρόσθετα ο κίνδυνος της μοναξιάς είτε από επιλογή είτε επειδή θα απομακρυνθούν οι γύρω συνειδητά. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένος, ήρεμος και σε συμφιλίωση καταρχήν με τον εαυτό του. Θα νιώθει λίγος και ανεπαρκής πάντα και ίσως και ανίκανος ή ασήμαντος. Κι αυτά όλα δεν είναι καλοί γνώμονες πορείας...

Τρόποι αντιμετώπισης
Αναφορικά με το πως μπορεί ο ίδιος ο ανασφαλής άνθρωπος να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Θα πρέπει να έχει το θάρρος να δει την αλήθεια και να παραδεχτεί τι του συμβαίνει καταρχάς. Θα πρέπει να θέλει να αλλάξει, να το ελέγξει όσο γίνεται και να διορθωθεί. Αν είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, δόκιμο θα ήταν να απευθυνθεί σε ειδικούς.

Όσον αφορά τώρα την αντιμετώπιση τρίτων απέναντι σε ένα τέτοιο άτομο, υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει με δεδομένου ότι νοιάζεται κι αγαπά αυτόν τον άνθρωπο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ξεκάθαρος και ειλικρινής σε ό,τι νιώθει και λέει για να γίνει πιστευτός όσο το δυνατότερο.

Θα πρέπει να διαθέτει υπομονή και επιμονή, κατανόηση και γερά νεύρα να διαχειριστεί το άτομο αυτό. Οφείλει ακούραστα να του τονώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση μονίμως με πράξεις ή λόγια και να αποδεικνύει όσα ισχυρίζεται. Θα πρέπει να αντέχει παράξενη συμπεριφορά και κυρίως να μη γίνεται προσβλητικός ποτέ όσο δίκιο κι αν έχει.

Κατανοητό πια πόσο άσχημη κατάσταση είναι η ανασφάλεια αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται αν θέλει κάποιος. Όλα τα μπορούμε αν υπάρχει θέληση και κυρίως όσα βρίσκονται στο μυαλό μας και είναι πλασματικά είναι πολύ απλό να τα ελέγξουμε και να τα αλλάξουμε. Κι αυτό με στόχο να κάνουμε ποιοτικότερη τη ζωή μας, να βελτιώσουμε την προσωπικότητά μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους πετυχαίνοντας υγεία σε όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου