Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ο γαλαξίας του Πιγκουίνου με το Αυγό

Hubble image of Arp 142Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 2936 είναι ένας από τους δύο γαλαξίες που σχηματίζουν το δυαδικό σύμπλεγμα ARP 142, στον αστερισμό της Ύδρας. Είναι γνωστός ως γαλαξίας των πιγκουίνων επειδή του μοιάζει. Ο σπειροειδής αυτός γαλαξίας απομακρύνεται από εμάς με περίπου 6.989 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – μαζί με τον μικρότερο ελλειπτικό σύντροφο του, τον NGC 2937 – που υποχωρεί από μας με μια ταχύτητα περίπου 6.806 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – στο κάτω αριστερό μέρος αυτής της εικόνας.

Το σύστημα Arp 142 βρίσκεται περίπου 326 εκατ έτη φωτός μακριά από τη Γη στο Nότιο αστερισμό της Ύδραςφίδι νερού).  Μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν,, ο γαλαξίας NGC 2936 ήταν πιθανά ένας κανονικός σπειροειδής γαλαξία, αλλά στη συνέχεια πήγε πάρα πολύ κοντά στο σχετικά μικρό ελλειπτικό γαλαξία NGC 2937.

Σε ένα δισεκατομμύριο έτη περίπου οι δύο γαλαξίες πιθανότατα θα συγχωνευτούν σε ένα μεγαλύτερο γαλαξία.

Αυτή η εικόνα είναι ένας συνδυασμός ορατού, ερυθρού και υπέρυθρου φωτός, που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την κάμερα  Wide Field Planetary (WFC3) πάνω στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου