Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κάμπια τρώει πλαστικό και συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης!

Μερικές φορές η λύση σε ένα πρόβλημα μπορεί να κρύβεται εκεί που δεν το περιμένεις. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια πολύ κοινή κάμπια (οι προνύμφες του σκόρου Galleria mellonella) τρώει πολυαιθυλένιο, τον τύπο πλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως για να κατασκευαστούν τσάντες μιας χρήσης για ψώνια. Είναι ένα αξιοθαύμαστο εύρημα που θα μπορούσε να προσφέρει εύλογη μείωση της πλαστικής ρύπανσης που όλο και περισσότερο φράζει τους χώρους υγειονομικής ταφής και μολύνει τους ωκεανούς μας. Οι κάμπιες Galleria mellonella τυπικά αναφέρονται ως “κηρώδεις σκουλήκια” επειδή ζουν στο στάδιο των προνυμφών τους ως παράσιτα σε κυψέλες, καταναλώνοντας κερί μέλισσας.

Αποτελούν, μάλιστα,σημαντικό παράσιτο για τις μέλισσες και είναι γνωστές στους μελισσοκόμους σε όλη την Ευρώπη. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από την μελισσοκόμο Federica Bertocchini η οποία είχε πρόβλημα μόλυνσης των κυψελών της με τα εν λόγω παράσιτα. Εκείνη έβγαλε όσα μπορούσε και τα τοποθέτησε σε πλαστικές σακούλες. Μετά από λίγο παρατήρησε ότι οι τσάντες γέμισαν τρύπες. Προσέχοντας καλύτερα είδε ότι οι τρύπες δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα των σκουληκιών που προσπαθούσαν να μασήσουν… το δρόμο τους προς την ελευθερία. Στην πραγματικότητα κατανάλωναν τις τσάντες!

Η Bertocchini μίλησε με μια ερευνητική ομάδα που μελέτησε το σκουλήκι. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, παρατήρησαν ότι περίπου 100 κάμπιες κατανάλωσαν 92 χιλιοστόγραμμα πλαστικού μέσα σε 12 ώρες. Σε λιγότερη από μια ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονταν. Ο ρυθμός αυτός είναι πολύ ταχύτερος από εκείνο ορισμένων βακτηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ότι επίσης βιοδιασπούν το πλαστικό, αλλά με ταχύτητα μόνο 0,13 χιλιοστόγραμμα τη μέρα.

“Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα από πολυαιθυλένιο, τα οποία συσσωρεύονται σε χωματερές της ξηράς και στις θάλασσες”, είπαν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου