Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ο μόνος αληθινός δρόμος είναι ο δικός σου

Μην αναζητάς οποιονδήποτε δρόμο. Για κάθε χαρακτήρα υπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται πως είναι ο πλέον επιθυμητός. Ο δρόμος, όμως, δεν βρίσκεται μόνο με την αφοσίωση, ή μόνο με τη φλογερή πρόοδο, ή μόνο με μια εργασία στην οποία θυσιάζεις τον εαυτό σου, ή μόνο με την προσεκτική παρατήρηση της ζωής. Κανένα απ΄αυτά δεν μπορεί από μόνο του να προχωρήσει τον αναζητητή περισσότερο από ένα βήμα. Για ν΄ανεβείς τη σκάλα χρειάζονται όλα τα βήματα.

Τα ελαττώματα του ανθρώπου είναι στην ουσία αναγκαία βήματα – όχι πως αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ασχολείται μόνο μ΄αυτά. Όμως, παρά το ότι δημιουργούν μια καλή ατμόσφαιρα κι ένα ευτυχισμένο τέλος, είναι άχρηστα αν περιορίζεται κανείς μόνο σ΄αυτά. Ολόκληρη η φύση του ανθρώπου πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία από εκείνον που θέλει να μπει στην ατραπό. Κάθε άνθρωπο είναι για τον εαυτό του η οδός, η αλήθεια και η ζωή.

Αυτό, όμως, ισχύει μόνο όταν κατανοεί απόλυτα την ατομικότητά του και με τη δύναμη της αφυπνισμένης πνευματικής του βούλησης αναγνωρίζει ότι η ατομικότητα αυτή δεν είναι ο εαυτός του, αλλά εκείνο που τόσο επίπονα έχει δημιουργήσει για να χρησιμοποιεί αποκλειστικά, και με τη βοήθεια του οποίου, όσο αναπτύσσεται η νοημοσύνη του, ελπίζει ότι θα φτάσει στη ζωή που υπάρχει πιο πέρα κι από την ατομικότητα.

Όταν γνωρίζει ότι γι΄αυτό το θαυμάσιο και περίπλοκο σύνολο της υπόστασής του υπάρχει μια ξεχωριστή ζωή, τότε πράγματι βρίσκεται στην ατραπό.

Αναζήτησέ την εντρυφώντας στα μυστηριώδη και μεγαλειώδη βάθη του δικού σου εσώτατου εαυτού. Αναζήτησέ την, δοκιμάζοντας όλες τις εμπειρίες και χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις ώστε να κατανοήσεις την ανάπτυξη και την ομορφιά της ατομικότητας, καθώς επίσης την ομορφιά και το ανεπαίσθητο των άλλων θεϊκών στοιχείων που πολεμούν πλάι σου για σένα και διαμορφώνουν τη φυλή στην οποία ανήκεις.

Αναζήτησέ την με την υπακοή της ψυχής στο αχνό αστέρι που καίει μέσα σου.
Όσο παρακολουθείς και λατρεύεις με σταθερότητα, τόσο το φως του θα δυναμώνει. Τότε θα ξέρεις ότι βρήκες την αρχή του δρόμου. Και όταν βρεις το τέλος του, τότε το φως αυτό θα μετατραπεί ξαφνικά σε αιώνιο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου