Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πως διαχειρίζομαι την απελπισία;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πως διαχειρίζομαι την απελπισία; Η απελπισία, όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη, είναι η έλλειψη ελπίδας. Το άτομο βιώνοντας μία επώδυνη –πάντα για εκείνον– κατάσταση, αδυνατεί να βρει λύση στο αδιέξοδο το οποίο βιώνει και γεμίζει μέσα του με φόβο και θλίψη, επειδή φοβάται τη χειρότερη έκβαση. Η απελπισία είναι η κυριότερη αιτία που ωθεί τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Πως προκαλείται η απελπισία;

Ποιες είναι οι αιτίες που ωθούν έναν άνθρωπο να οδηγηθεί στην απελπισία;
Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι, εξαρτάται από τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο αποκωδικοποιεί τα γεγονότα. Οι κυριότερες αιτίες όμως αφορούν τις οικονομικές δυσκολίες, τη συναισθηματική αποτυχία, τις κακές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, την κοινωνική απομόνωση και αποξένωση, την ανεργία και την ύπαρξη κάποια ασθένειας.

Η απελπισία είναι ίσως η πιο άσχημη συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Πνίγει ασφυκτικά τον άνθρωπο, πείθοντάς τον ότι η κατάστασή του δεν επιδέχεται κάποια βελτίωση  και δεν έχει συνεπώς κανένα λόγο για να ελπίζει. Το άτομο μπλεγμένο, κυριολεκτικά, σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων για τη ζωή και το μέλλον του, νοιώθεις περιττός και βάρος για την οικογένεια και τους φίλους του. Η δραματική αυτή αντίληψη για το πρόβλημα και την κατάστασή του, τον ωθεί πολλές φορές και στην ίδια την αυτοχειρία.

Πώς μπορεί κάποιος να λυτρωθεί όταν νοιώθει απελπισία;
Με το να έρθει κοντά στη φύση. Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ έλεγε ότι ο άνθρωπος έχασε τον εαυτό του επειδή απομακρύνθηκε από τη φύση. Η φύση επειδή δεν είναι κάτι τεχνητό αλλά αναγκαίο για τον άνθρωπο και την υγεία του, αποβάλλει το περιττό άγχος και προάγει την υγεία. Μέρη γεμάτα πράσινο είναι κατάλληλα για περπάτημα ή πιο γρήγορο τρέξιμο. Μη διστάσετε να το κάνετε, αυτό θα σας ηρεμήσει έστω και λίγο από τα προβλήματά σας.

Πάρτε μία απόσταση από όλα όσα σας στεναχωρούν. Πείτε στον εαυτό σας ότι για μία ημέρα θα προσπαθήσετε να μη σκεφτείτε καθόλου ή έστω λιγότερο αυτό που σας πληγώνει. Προσπαθήστε εκείνη την ώρα λοιπόν να απασχοληθείτε με κάτι άλλο, έναν περίπατο, μία ταινία, το διάβασμα ενός βιβλίου. Η απόσταση – ακόμα και αν είναι μικρή – θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία αυτά που σας πληγώνουν.

Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε την πνευματικότητά σας. Η πίστη βοηθάει στη μείωση του άγχους και στην ελάττωση του σωματικού πόνου, επειδή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές ως οι ορμόνες που ρυθμίζουν το επίπεδο της χαράς στον οργανισμό μας. Η αναζήτηση της πνευματικότητας όχι με την έννοια της θρησκοληψίας, αλλά με την προσωπική σας επιθυμία για ένωση με το θείο θα σας ανακουφίσει αν υποφέρετε, είτε ψυχικά, είτε σωματικά.

Αν νοιώθετε ότι δε σας καταλαβαίνει κανείς και υποφέρετε από μοναξιά ή αυτοκτονικό ιδεασμό, μη διστάσετε. Να θυμάστε ότι δεν είναι ντροπή ποτέ να ζητήσετε βοήθεια, ούτε αδυναμία. Είναι ένδειξη δύναμης και σημάδι ότι ένας άνθρωπος προσπαθεί να βγει από το προσωπικό του αδιέξοδο.
Φέρτε κοντά σας ανθρώπους που σας αγαπούν αληθινά, από την οικογένεια και τους φίλους σας και μιλήστε τους ανοιχτά για όλα όσα πληγώνουν.

Η επικοινωνία και το μοίρασμα με τους άλλους, είναι ένας τρόπος να νοιώθουμε πιο ξεκούραστοι και πιο ασφαλείς.

Αν είστε άνεργοι, απευθυνθείτε στο δήμο της περιοχής σας και ενημερωθείτε για προγράμματα που αφορούν διάφορες δουλειές και ασχολίες. Μην απελπίζεστε αν δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά εύκολα και μη νοιώθετε ενοχές- χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μαζί σας.

Καλλιεργήστε μέσα σας την εσωτερική σας χαρά και διαχωρίστε την αξία σας από την αναξιότητά που η δύσκολη στιγμή που βρίσκεστε προσπαθεί να σας πείσει ότι έχετε.

Μην πιστέψετε ποτέ ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας. Υπάρχουν δρόμοι που μπορεί να μην τους έχετε σκεφτεί. Μην επιτρέψετε ποτέ να σας καταβάλλει η απελπισία και να σας ωθήσει σε ακραίες λύσεις. Θα εκτιμήσετε μετά το πέρας των δυσκολιών σας την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβεται μέσα σας και που δε μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ ότι υπάρχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου