Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η ανθρώπινη Συνείδηση και το φιδάκι ο Διαμαντής

Για τον εγκέφαλο μας όλα όσα αντικρίζουμε είναι μια πρώτη εικόνα φτιαγμένη απο κομμάτια του παζλ που όλα μαζί δημιουργούν την πραγματικότητα. Η εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος καλά θα ήταν να την αναλύσουμε και να την καταλαβουμε καλύτερα.

Πόσες φόρες σας έχει τύχει να ζείτε με ψευδαισθήσεις αλλά εσείς να νομίζετε ότι έχετε βρει τους τρόπους λύσεως των προβλημάτων σας, ή καλύτερα, ο εγκέφαλός σας έχει βρει τους «σωστούς» τρόπους για να δημιουργεί καθημερινά την πραγματικότητα της αρέσκειας σας στην επίλυση των προβλημάτων σας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φανταστικός και έχει τρομερές ικανότητες. Μια από αυτές είναι η δημιουργία “εικονικών αναπαραστάσεων” που βασικα μπορούν να διαφέρουν στον φυσικό κόσμο μας αλλά να μην είναι αυτό που αρχικά θεωρήσαμε ορθό. Τί ακριβώς είναι τώρα ορθό και ποιος είναι ο τρόπος να το καθορίσουμε;

Αν ρωτήσεις δέκα άτομα για την αντίληψη ενός και μόνο θέματος, άραγε πόσες διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις; Δέκα ή λιγότερες διαφορετικές προσεγγίσεις θα ήταν το αποτέλεσμα;

Μελετώντας τις αυταπάτες του ανθρώπινου νου, μπορούμε να μάθουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους ο εγκέφαλος κατασκευάζει μια συνειδητή εμπειρία στον κόσμο μας. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να εξηγήσουν το μυστήριο των «περιστρεφόμενων φιδιών» που βλέπετε στην εικόνα, και τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος μας.

Αυτό μας οδηγεί κατ ‘ευθείαν σε ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα της επιστήμης, δηλαδή τι είναι η «συνείδηση»; Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν πώς η συνείδηση ​​μπορεί να δημιουργήσει μια άυλη εμπειρία!

Η «Συνειδητή εμπειρία είναι ταυτόχρονα το πιο γνωστό πράγμα αλλά και το πιο μυστηριώδες στον κόσμο μας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην γνωρίζουμε για την ύπαρξη της συνείδησης, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιβαστούμε με ό, τι άλλο ξέρουμε!

Γιατί αναπτύσουμε την συνειδητή εμπειρία; Τι ακριβώς μας συμβαίνει; Πώς προκύπτουν ενδεχομένως μέσα από τις νευρικές διεργασίες στον εγκέφαλο;

Γενικά, οι «ερωτήσεις» είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για όλες τις επιστήμες, σύμφωνα με τον David J. Chalmers, έναν διακεκριμένο καθηγητή φιλοσοφίας και διευθυντή του Κέντρου για τη συνείδηση ​​στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «Από αντικειμενική άποψη, ο εγκέφαλος είναι σχετικά κατανοητός. Τώρα, γιατί ακριβώς χορευουν τα φιδάκια στην παραπάνω εικόνα, παραμένει μια μεγάλη απορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου