Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η έκρηξη ενός ερυθρού γίγαντα που μετατρέπεται σε νεφέλωμα

Hubble_star_death_5000_ly
Το Hubble κατέγραψε εικόνες από ένα άστρο που βρίσκεται στις τελευταίες φάσεις της ζωής του. Πρόκειται για ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο και οι εικόνες μας δείχνουν πώς θα γίνει και το μητρικό μας άστρο όταν σε μερικά δισ. έτη αρχίσει την πορεία προς τον θάνατο του.

Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το Hubble από το άστρο που πεθαίνει εκτοξεύοντας την ύλη του στο διάστημα

Κάποια άστρα όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους αυτοκαταστρέφονται σε βίαιες εκρήξεις (σουπερνόβα). Κάποια άστρα όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους δεν διαλύονται αλλά περνούν διάφορες φάσεις μέχρι να μείνει τελικά ένα κοσμικό απολίθωμα. Ο Ήλιος ανήκει στην δεύτερη κατηγορία και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι σε μερικά δισ. έτη θα ξεκινήσει η διαδικασία του θανάτου του. Αρχικά το μητρικό μας άστρο θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν κόκκινο γίγαντα. Ο Ήλιος σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να καταπιεί κυριολεκτικά τον Ερμή και την Αφροδίτη και αν δεν καταπιεί και την Γη θα την κάνει κάρβουνο.

Στην συνέχεια θα αρχίσει να συρρικνώνεται και αυτό που θα απομείνει είναι ο υπέρθερμος πυρήνας του. Τα άστρα σαν τον Ήλιο στην διαδικασία μετάβασης από κόκκινο γίγαντα σε λευκό νάνο (όπως ονομάζεται το αστρικό απομεινάρι) περνούν από μια φάση όπου τα εξωτερικά στρώματα τους εκτοξεύουν αέρια και σκόνη στο Διάστημα.

Το άστρο

Σε απόσταση 5 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Πρύμνας βρίσκεται το άστρο OH 231.8+04.2 γνωστό επίσης και ως Νεφέλωμα Calabash. Πρόκειται για ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο που οι αστρονόμοι του έχουν δώσει και ένα… ινδιάνικο όνομα αφού το έχουν ονομάσει και «Κλούβιο Αυγό» επειδή έχουν εντοπιστεί στην περιοχή υψηλά επίπεδα θείου η οσμή του οποίου είναι παρόμοια με αυτή των χαλασμένων αυγών.

Το άστρο αυτό έχει περάσει την φάση του κόκκινου γίγαντα και βρίσκεται στην διαδικασία της εκτόξευσης των υλικών του στο Διάστημα. Το άστρο εκτοξεύει αέρια με ταχύτητα 1.000.000 km/h. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε εικόνες από το φαινόμενο επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να το μελετήσουν καλύτερα και να διαπιστώσουν τι θα συμβεί και στον Ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου