Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Oι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς: Πώς να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχετε

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί συμβολικά μια νέα αρχή και εμπεριέχει ως γιορτή την έννοια της ανασκόπησης του παρελθόντος και της υπόσχεσης του μέλλοντος. Έτσι, τέτοιες μέρες βλέπουμε στα ΜΜΕ μια τάση αναδρομής συμβάντων του χρόνου που τελειώνει και παρατηρείται διάχυτο ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον καινούριο χρόνο.

Οι αποφάσεις για το νέο έτος είναι κάτι σαν άτυπο "έθιμο". Δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε μια νέα αρχή.

Το γεγονός ότι ξεκινάει μια νέα χρονιά μας δίνει μια ψευδαίσθηση ότι τα καινούρια ξεκινήματα είναι πιο εφικτά, όπως πιο εύκολο είναι να αφήσουμε πίσω μας λάθη του παρελθόντος και καταστάσεις που δε μας άρεσαν.

Ο συμβολισμός της αλλαγής του ημερολογιακού έτους σίγουρα βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Μήπως όμως μερικές φορές λειτουργεί κάπως σαν το "θα αρχίσω δίαιτα από Δευτέρα;" Μήπως δηλαδή μας κάνει να αναβάλουμε αλλαγές, να τις φορτώνουμε στο εγγύς μέλλον, τη στιγμή που μια αρχή μπορεί να γίνει και στο παρόν; Επίσης είναι ρεαλιστικό να παίρνουμε μεγάλες αποφάσεις;

Αν νιώθετε μέσα σας έτοιμοι να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, δε χρειάζεται βέβαια να περιμένετε να αλλάξει ο χρόνος. Αν για παράδειγμα αποφασίσατε να γίνετε πιο αλτρουιστές από το νέο έτος, γιατί να μη δώσετε σήμερα κιόλας λίγο φαγητό σε έναν άστεγο;

Αν πάλι θέλετε να πάρετε κάποιες αποφάσεις για να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας και ο συμβολισμός της αλλαγής της χρονιάς σας βοηθάει, τότε λάβετε υπόψη τα εξής:

σκεφτείτε ρεαλιστικά: πάρτε αποφάσεις που γνωρίζετε βαθιά μέσα σας ότι μπορούν να εφαρμοστούν.

να είστε συγκεκριμένοι στην απόφασή σας: αντί για "θα γίνω καλύτερος άνθρωπος", αποφασίστε κάτι πιο συγκεκριμένο.

αποφασίστε αν θα ανακοινώσετε κάπου την απόφασή σας- η δημοσιοποίηση μερικές φορές βοηθά στη δέσμευση για να εφαρμόσετε την απόφαση.

προετοιμαστείτε για λάθη και αποτυχία: η επιτυχία έρχεται πολλές φορές μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Δείτε κάθε αποτυχία σαν ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου