Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η ημέρα στην Αφροδίτη δείχνει να μεγαλώνει

Venus
Σε αντίθεση με το σαγηνευτικό της όνομα, η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που ήρθε από την κόλαση, με μια ατμόσφαιρα τόσο καυτή, τοξική και βαριά που κάθε επισκέπτης θα είχε κίνδυνο να λιώσει από την υψηλή θερμοκρασία και ταυτόχρονα να νιώσει ασφυξία και να συνθλιβεί.

Αλλά όχι μόνο αυτό: Ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο γυρίζει γύρω από τον άξονά του, ώστε σιγά-σιγά, για κάθε τυχερό που θα επιζήσει, μια αφροδίσια ημέρα να του φαίνεται ατελείωτη, γιατί η ημέρα στην Αφροδίτη κρατά 243 γήινες ημέρες.

Δεν μας έφταναν όλα αυτά και Γάλλοι αστρονόμοι έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, λέγοντας ότι η ημέρα στην Αφροδίτη μεγαλώνει συνεχώς.

Μια ομάδα από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού ανέλυσε στοιχεία από το φασματόμετρο που βρίσκεται πάνω στο ευρωπαϊκό σκάφος Venus Express.

Η συσκευή αυτή ονομάζεται Virtis, και χρησιμοποιεί τόσο το υπέρυθρο όσο και το ορατό φως και χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει την επιφάνεια του πλανήτη που κρύβεται κάτω από την παχιά, θολή ατμόσφαιρα.

«Σημαντική αλλαγή»

Οι αστρονόμοι έμειναν έκπληκτοι όταν έλεγξαν τοπία του πλανήτη από την τελευταία χαρτογράφηση της Αφροδίτης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1990 και 1994 από το Αμερικανικό σκάφος Μαγγελάνος. Οι πλανητολόγοι νόμιζαν ότι γνώριζαν με ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής της όταν το σκάφος μέτρησε την ταχύτητα που κινούνταν μεγάλα χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Έτσι, ξανακοιτάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά σημεία στο ίδιο χρονικό σημείο της ημέρας της Αφροδίτης, τα τοπία ήταν 20 χιλιόμετρα πίσω από εκεί που θα έπρεπε να είναι.

Η ομάδα, στη δημοσίευση στο περιοδικό Ίκαρος, λέει ότι τα έχουν παρατηρήσει ξανά και ξανά.

"Μετά την εξάλειψη των πιθανών πηγών σφάλματος, πιστεύουμε ότι η διάρκεια της ημέρας στην Αφροδίτη πρέπει να έχει αλλάξει σε 16 χρόνια", διευκρίνησαν.

Ο υπολογισμός τους δίνει να έχουν προστεθεί στην ημέρα της Αφροδίτης επιπλέον 6 ½ λεπτά επίγεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

"Στην αστρονομική κλίμακα, είναι μια μεγάλη αλλαγή", δήλωσε ο ερευνητής Pierre Drossart.

Οι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι η τριβή από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης φρενάρει την κίνηση του εδάφους.

Φαίνεται περίεργο αλλά αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν η ατμόσφαιρα είναι πάχους 100 χιλιομέτρων, με εξαιρετικά πυκνά νέφη κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, και ωθείται από σούπερ ανέμους που φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 350 χλμ/ώρα, τότε δεν είναι.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της είναι 92 φορές αυτής της Γης – ή η πίεση που επικρατεί 900 μέτρα κάτω από τον ωκεανό.

Στην Αφροδίτη, οι τριβές ανάμεσα στην πυκνή ατμόσφαιρα και την επιφάνεια είναι προφανώς μεγάλες. Αλλά ακόμα και στη Γη η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το έδαφος μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα περιστροφής.

«Ένα φαινόμενο φρεναρίσματος λόγω της ατμόσφαιρας συμβαίνει ενίοτε και στη Γη, η διαφορά όμως [στη διάρκεια της ημέρας] περιορίζεται σε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου και δεν γίνεται αντιληπτή» σχολιάζει ο Pierre Drossart.

Και τι θα γίνει μελλοντικά; Θα αυξάνει η ημέρα συνέχεια; "Είναι δύσκολο να πούμε, δεδομένου ότι έχουμε μόνο δύο σημεία μέτρησης," είπε ο ίδιος.

Αλλά μάλλον δεν θα αυξάνεται επ΄αόριστον η διάρκεια της ημέρας στον γειτονικό πλανήτη, αλλά θα αρχίσει κάποια στιγμή να μειώνεται: «Θεωρητικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα πρόκειται για κυκλικό φαινόμενο. Αν η ατμόσφαιρα επιταχυνθεί, ο πλανήτης επιβραδύνεται. Στη συνέχεια η ενέργεια αρχίζει να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, σαν να πρόκειται για εκκρεμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου