Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ένα επιλπέον όργανο στο ανθρώπινο σώμα ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ένα επιπλέον όργανο ανακάλυψαν επιστήμονες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίμερικ στην Ιρλανδία, το οποίο κρυβόταν στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Γνωστό ως το μεσεντέριο, το εν λόγω όργανο πίστευαν οι γιατροί πως αποτελούσε μεμονωμένες δομές του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στην πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο όργανο, στο οποίο δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Η ανατομική περιγραφή που υπήρχε γι’ αυτό το όργανο εδώ και 100 χρόνια απεδείχθη λανθασμένη.

Ο Ιρλανδός καθηγητής χειρουργικής Τζ. Κάλβιν Κόφεϊ αναφέρθηκε στην ανακάλυψή τους σημειώνοντας: «Στη μελέτη που έχει ήδη παραδοθεί και αξιολογηθεί από ομότιμους (καθηγητές), υποστηρίζουμε πως υπάρχει ένα όργανο στο σώμα μας που μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί».


Η λειτουργία του μεσεντέριου παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. «Ανοίγεται μπροστά μας ένας νέο πεδίο επιστημονικών ερευνών», πρόσθεσε ο Ιρλανδός καθηγητής. Το μεσεντέριο συνδέει το έντερό μας με την κοιλιά. «Τώρα έχουμε αναγνωρίσει την ανατομία και τη δομή. Το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία. Εάν κατανοήσουμε και τον τρόπο λειτουργίας θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανωμαλίες και να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια νόσος», προσθέτει ο καθηγητής ο οποίος ελπίζει πως η αναταξικόμηση του οργάνου θα μπορούσε να είναι και το κλειδί για τη θεραπεία κοιλιακών και πεπτικών ασθενειών κάτι που σημαίνει λιγότερο παρεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες επιπλοκές, γρηγορότερη ανάρρωση και χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Το μεσεντέριο είναι μία διπλή πτυχή του περιτοναίου (το περιτόναιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της κοιλιάς) που προσκολλά το έντερο στο τοίχωμα της κοιλιάς και κρατά τις δομές της στη θέση τους.

Η έρευνα του ιρλανδικού πανεπιστημίου έχει δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση, The Lancet. Πλέον οι φοιτητές της Ιατρικής διδάσκονται για το μεσέντεριο ξεχωριστά, ενώ έγινε ήδη η απαραίτητη ενημέρωση του Gray’s Anatoly, της πιο γνωστής έκδοσης στον κόσμο για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος που χρονολογείται από το 1875.

Από τους πρώτους που περιέγραψε και σχεδίασε το εν λόγω όργανο ο πολυσχιδής Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508, αλλά η μελέτη του είχε εν πολλοίς αγνοηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου