Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου από το κουτσομπολιό

Κανείς από εμάς δεν έχει ανοσία στο κουτσομπολιό. Είμαστε όλοι ένοχοι, καθώς κάποια στιγμή μιλήσαμε για κάποιον που δεν ήταν μπροστά, πισώπλατα δηλαδή. Συνήθως, αν και πολλές φορές είναι ακίνδυνο, είναι μια ωρολογιακή βόμβα που μεταφέρει φήμες, υπονοούμενα, μισές αλήθειες και βλαβερές αλήθειες. Πρέπει να μείνουμε καθαροί για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους από τις παράπλευρες απώλειές του.

~ Αλλά πώς ξέρουμε αν εκείνη τη στιγμή κουτσομπολεύουμε ή απλώς μοιραζόμαστε ειδήσεις ή ανησυχούμε για το άλλο άτομο;

~ Αν κάποιος διαδίδει φήμες για μας, πώς μπορούμε να σταματήσουμε το πρόσωπο;
Χρειάζεται δύο πράγματα: να γνωρίζετε τον τρόπο προστασίας του εαυτού σας και των άλλων από το κουτσομπολιό, και το ηθικό θάρρος να κάνετε το σωστό πράγμα.

Ο τρόπος είναι εύκολος από την αρχή
Το θάρρος να αντιμετωπίσετε κάποιον που μιλάει πίσω από την πλάτη σας ή να διακόψετε ένα κουτσομπολιό σε μία γιορτή με φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους είναι αρχικά δύσκολο.
Στην αρχαιότητα η φήμη ήταν μία «συνεχής σύγχυση, ένας θόρυβος, μία κραυγή ή φασαρία.» Αυτή η περιγραφή είναι ακόμα και σήμερα ακριβής. Το άγχος της μετάδοσης ψευδών πληροφοριών ή η αποκάλυψη ιδιωτικών αληθειών γεμίζουν το κεφάλι με σκέψεις και ανησυχίες περισσότερο εξοργιστικές από μια συνεχή βοή κατσαρόλας.
Τα κουτσομπολιά ή οι φήμες μπορεί να είναι αληθείς ή ψευδείς. Και όταν το κάνουμε, κλέβουμε το άλλο πρόσωπο, καθώς αφαιρούμε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ιδιοκτησία της δικής του ιστορίας.

Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κουτσομπολιού και ειδήσεων; Διάβασα ότι αν μοιράζεσαι μια ιστορία στην οποία δεν είσαι μέρος της πλοκής, του προβλήματος ή της λύσης, είναι κουτσομπολιό. Αυτό είναι το τέλειο άθροισμα.
Μεταφέροντας ότι ένας συνάδελφός σας εξετάζει το διαζύγιο (έστω και αν ο συνομιλητής σας γνωρίζει το ζευγάρι) είναι κουτσομπολιό. Δεν έχει σημασία αν μεταφέρετε στην οικογένειά σας την ανησυχία σας.

Πώς να σταματήσετε κάποιον από τη διάδοση κουτσομπολιού ή φήμης;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταματήσετε τους ανθρώπους από το να μιλούν για εσάς. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν φοβάστε να αντιμετωπίσετε το κουτσομπολιό, είναι λιγότερο πιθανό να γίνετε στόχος.
Δεν είναι αγενές να ανακαλύψετε την πηγή του κουτσομπολιού και το άτομό του και τους άλλους ανθρώπους που έχουν διαδώσει την ιστορία. Είναι αναγκαίο να διατηρήσετε το καλό όνομά σας και να ρυθμίσετε υγιή όρια; Ναι.

Αν έχετε συλληφθεί να κουτσομπολεύετε κάποιον, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα επανόρθωσης.
Αναλαμβάνω την ευθύνη
Απολογούμαι
Δεν είμαι αμυντικός
Ζητώ συγχώρεση και συμφιλίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου