Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μπορούμε ν' αλλάξουμε νοοτροπία;

Μέσα σε αυτά τα οχτώ περίπου χρόνια που η Ελλάδα ταλαιπωρείται απ' την κρίση, έχω ακούσει πολλές φορές τη λέξη "νοοτροπία". Έχω διαβάσει πολλά άρθρα, από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι για τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή φταίμε εμείς οι ίδιοι. Ότι σαν λαός έχουμε λανθασμένη νοοτροπία και γι' αυτό το λόγο δε θα αλλάξει τίποτα στη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί και ο ίδιος πολλές φορές. Η λανθασμένη προσέγγιση του Έλληνα σε διάφορα θέματα είναι προφανέστατα ένας απ' τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση.

Τι είναι όμως η νοοτροπία; Είναι κάτι σα το ύψος; Είναι αυτό που έλεγε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου πως "Τόσο ύψος μου έδωσε ο Θεός, με αυτό θα πορευτώ".

Πρέπει δηλαδή να θεωρήσουμε ότι η νοοτροπία του Έλληνα είναι κάτι αμετάβλητο, κάτι απόλυτο και δε γίνεται ν' αλλάξει;

Ένα μωρό για παράδειγμα γεννιέται με λανθασμένη νοοτροπία και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό; Μάλλον όχι. Τη νοοτροπία σου και τον τρόπο σκέψης σου τα διαμορφώνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις.

Αφού λοιπόν δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς, τότε μπορεί να το αλλάξει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως;
Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να κάνει κάτι το οποίο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ο άνθρωπος από τη φύση του, έχει την τάση να προσαρμόζεται και να επηρεάζεται απ΄το περιβάλλον του.

Αλλά ακόμα κι αν καταφέρει να αλλάξει, κόντρα στους οικείους του και τον κοινωνικό του περίγυρο, πόση σημασία μπορεί αυτό να έχει; Αν ας πούμε αποκτήσει τη σωστή νοοτροπία, θα είναι απλώς ένας μέσα στους πολλούς που συνεχίζουν να σκέφτονται λάθος.

Το σημαντικό και το δύσκολο λοιπόν, είναι να αλλάξει νοοτροπία μία ολόκληρη κοινωνία. Ένας ολόκληρος λαός.

Όποιοι από εσάς κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν δουλέψει σε ομάδες, μια ομαδική εργασία για το Πανεπιστήμιο λόγου χάρη ή ένα project για τη δουλειά, καταλαβαίνουν το πόσο δύσκολο είναι να καταφέρουν πολλά άτομα να λειτουργήσουν σαν ένα. Να σκεφτούν σαν ένα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο δύσκολο είναι αυτό για ένα ολόκληρο έθνος. Για άτομα τα οποία έχουν γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία δεκαετίες τώρα.

Πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνική δομή. Πρέπει ν' αλλάξει η θέσπιση και η τήρηση των νόμων. Πρέπει πρώτα ν' αλλάξει νοοτροπία το κράτος και μετά οι πολίτες.

Ο πιο σύντομος και ο πιο σωστός δρόμος για να γίνουν όλα αυτά είναι μέσω της Παιδείας. Η σωστή Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος που μας απομένει για ν' αλλάξουμε μαζικά. Αυτό είναι το κομμάτι που λείπει πραγματικά από τους Έλληνες σήμερα.

Η Παιδεία γεννά τη σκέψη. Η σκέψη γεννά τη σωστή νοοτροπία. Η σωστή νοοτροπία, τις σωστές αποφάσεις.

Ο Έλληνας πρέπει να διδαχτεί απ' την αρχή, από τις μικρότερες ηλικίες, πως να σκέφτεται σωστά. Πως να κρίνει αντικειμενικά. Πρέπει να ξεπεράσει τις γελοίες αντιλήψεις του, ότι είναι καλύτερος απ' όλους τους άλλους ή πως οι άλλοι λαοί συνωμοτούν συνέχεια εναντίον του.

Πρέπει να διδαχτεί, ότι είναι καλό να γνωρίζεις την ιστορία και το παρελθόν σου, αλλά δε πρέπει να μένεις προσκολλημένος σε αυτά.

Αυτό που ζούμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι μια κατάσταση στάσιμη. Είμαστε κολλημένοι. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ευκαιρία του Έλληνα να δείξει αν έχει όλα αυτά για τα οποία περηφανεύεται.

Αν έχει τη δύναμη και το σθένος, να πετάξει από πάνω του τη λανθασμένη νοοτροπία που τον οδήγησε μέχρι εδώ και να σταθεί ξανά στα πόδια του...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου