Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πως οι καισαρικές τομές επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη

Οι γεννήσεις με καισαρική φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο στην εξέλιξη του ανθρώπου, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Αυτό προκύπτει από το ότι ολοένα και περισσότερες μητέρες χρειάζεται να γεννήσουν με καισαρική, καθώς διαθέτουν στενότερη λεκάνη, με αποτέλεσμα να είναι πιο επικίνδυνη η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Οι ερευνητές στην Αυστρία που κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα εκτιμούν πως από το 1960 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις των βρεφών που απαιτείται να γεννηθούν με καισαρική, εξαιτίας της «επικίνδυνης» ανατομίας της μητέρας τους. Πριν 60 χρόνια το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούσαν να γεννηθούν φυσικά λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος άγγιζε το 3%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 3,6%.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει διότι τα γονίδια των γυναικών με την πολύ στενή λεκάνη στο παρελθόν δεν περνούσαν στην επόμενη γενιά, καθώς τόσο η μητέρα όσο και το μωρό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιβίωναν κατά τον τοκετό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα πως το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, αλλά όχι τόσο ώστε να εκλείψουν οι γέννες με φυσικό τρόπο.

Ο Dr Philipp Mitteroecker, από το τμήμα της θεωρητικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Βιέννης σχολίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, δηλώνοντας: «Χωρίς την μοντέρνα ιατρική παρέμβαση, τέτοια προβλήματα στενής λεκάνης στο παρελθόν ήταν σχεδόν πάντα θανάσιμα. Οι γυναίκες με πολύ στενή λεκάνη δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά τον τοκετό πριν από 100 χρόνια. Σήμερα επιβιώνουν και μαζί με αυτές και τα γονίδια τους, τα οποία περνούν το χαρακτηριστικό της στενής λεκάνης στις κόρες τους». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Ο σκοπός μας δεν είναι να σχολιάσουμε με την ιατρική παρέμβαση. Αλλά πρόκειται για φαινόμενο εξελικτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου