Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Οι αστρονόμοι βρήκαν ότι το χρώμα του Γαλαξία μας είναι το λευκό σαν το χιόνι

Σχετική εικόναΣαν άσπρο χιόνι είναι ο γαλαξίας μας για κάποιον που τον παρατηρεί από έξω από τα όριά του, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, γεγονός που καταδεικνύει ότι ηλικιακά κατατάσσεται στους μεσήλικες. Η ανακάλυψη αυτή σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων αστρονόμων του προγράμματος Kepler ότι όλα τα περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία έχουν τουλάχιστον έναν πλανήτη να περιφέρεται γύρω τους τοποθετούν νέα κομμάτια στο παζλ της αντίληψής μας για το ίδιο το «σπίτι» και τη «γειτονιά» μας.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης τους στο 219ο Συνέδριο της Αστρονομικής Ενωσης στο Τέξας, ο Jeffrey Newman και ο Timothy Licquia τόνισαν ότι οι προσπάθειές τους να δουν το πραγματικό λευκό χρώμα του Γαλαξία μπλοκαρίστηκαν επίσης από τη σκόνη που υπάρχει στο Διάστημα, η οποία τους επέτρεπε να δουν μόλις 2 χιλιάδες έτη φωτός μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Έτσι οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια πλάγια μέθοδο για να εξακριβώσουν το χρώμα και άρα και την ηλικία του Γαλαξία. Συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι του προγράμματος Sloan Digital Sky Survey που παρατηρούν πάνω από ένα εκατομμύριο γαλαξίες.

Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με όσα γνώριζαν για τη συνολική μάζα του Γαλαξία και τον ρυθμό με τον οποίο παράγονται αστέρια σε αυτόν και έψαξαν να βρουν με ποιον άλλο γαλαξία ταιριάζουν.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά κατάφεραν να προσδιορίσουν ακριβώς το χρώμα του και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Jeffrey Newman κατά την παρουσίαση της μελέτης τους: «Η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να δώσω είναι ότι το φάσμα του φωτός που θα έβλεπε ένας εξωγήινος και «εξωγαλαξιακός» αστρονόμος όταν κοιτούσε τον Γαλαξία θα ήταν το ίδιο με αυτό που παίρνει το χιόνι που πέφτει την άνοιξη, μία ώρα μετά την αυγή ή μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα».

Το άσπρο χρώμα του Γαλαξία καταδεικνύει ότι ανήκει στην κατηγορία των μεσήλικων γαλαξιών, αφού οι νεαροί γαλαξίες λάμπουν στο ιώδες μέρος του φάσματος και οι ηλικιωμένοι στο ερυθρό. Η διαφορά στο χρώμα έχει να κάνει με τη δραστηριότητα παραγωγής άστρων. Όσο περισσότερα παράγονται, τόσο πιο μπλε είναι, όσο λιγότερα, τόσο πιο κόκκινος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου