Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα χάρτης της σκοτεινής ύλης

Η ‘κρυφή’ πλευρά του σύμπαντος είναι τώρα λίγο πιο φωτεινή χάρη στο μεγαλύτερο μέχρι τώρα χάρτη της σκοτεινής ύλης, την παράξενη ουσία που πιστεύεται ότι γεμίζει μεγάλο μέρος του διαστήματος (κάπου 23% του γνωστού Κόσμου), όπως τον έφτιαξαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Αυτός ο τεράστιος χάρτης της αόρατης σκοτεινής ύλης όπως καταγράφεται στις τέσσερις κατευθύνσεις, μέσω ενός τηλεσκοπίου στη Χαβάη. Το έγχρωμο ένθετο δείχνει τον προηγούμενο μεγαλύτερο χάρτη COSMOS της σκοτεινής ύλης και το μέγεθος της πανσελήνου (όπως φαίνεται στο τηλεσκόπιο) για να συγκρίνουμε την κλίμακα.

Η σκοτεινή ύλη δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί άμεσα, αλλά η παρουσία της γίνεται αισθητή μέσα από τη βαρυτική έλξη της πάνω στην κανονική ύλη που αποτελεί μόνο το 4% του σύμπαντος. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από κάποιο εξωτικό σωματίδιο που δεν αλληλεπιδρά με τα κανονικά άτομα.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το σκοτεινό σύμπαν», είπε η συν-επικεφαλής της μελέτης, Catherine Heymans του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στην 219η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωματίδιο της σκοτεινής ύλης. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τελική κατανόηση του σκοτεινού σύμπαντος θα πρέπει να επικαλείται κάποια νέα φυσική, την υπερσυμμετρία."

Ο νέος χάρτης αποκαλύπτει την κατανομή της σκοτεινής ύλης σε μεγαλύτερο λωρίδα του χώρου από ποτέ. Καλύπτει πάνω από 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός. Οι δε νέοι χάρτες αποτελούν την πρώτη άμεση απόδειξη της σκοτεινής ύλης σε τέτοιες μεγάλες κλίμακες.

Προκειμένου να τραβήξουν τις υποβλητικές “εικόνες” του σκοτεινού αυτού κομματιού του σύμπαντος χρησιμοποίησαν μια κάμερα ανάλυσης 340 megapixel! Την κάμερα αυτή φέρει το διαμέτρου 3,6 μέτρων γαλλο-καναδο-αμερικανικό τηλεσκόπιο Lensing Survey στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να φωτογραφήσουν δέκα εκατομμύρια γαλαξίες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του ουρανού, σε αποστάσεις περίπου 6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Δημιούργησαν έτσι ένα »χάρτη» περίπου 100 φορές μεγαλύτερο από τον καλύτερο ‘χάρτη’ σκοτεινής ύλης που υπήρχε μέχρι σήμερα και είχε δημιουργηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.’.

Στρεβλωμένο φως

Για να ανιχνεύσουν την αόρατη σκοτεινή ύλη, οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις της βαρυτική έλξη της πάνω στην ορατή ύλη. Μέτρησαν λοιπόν το φαινόμενο του βαρυτικού εστιασμού, που συμβαίνει όταν η βαρύτητα ενός τεράστιου σώματος κάμπτει τον χωροχρόνο, με αποτέλεσμα το φως να ταξιδέψει όχι ευθεία αλλά κατά μήκος μιας καμπύλης τροχιάς μέσα στο χώρο και έτσι η τροχιά του φωτός εμφανίζεται παραμορφωμένη όταν φτάνει στη Γη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το στρεβλό φως από τα 10 εκατομμύρια μακρινούς γαλαξίες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του ουρανού, το οποίο προκαλείται όταν το φως των γαλαξιών αυτών πέρασε κοντά από τεράστιες συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης, οι οποίες λύγισαν την πορεία του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη γραφική αναπαράσταση της κατανομής της σκοτεινής ύλης σε όλο το διάστημα, θα κατανοήσουμε πιο γρήγορα του τι είναι η σκοτεινή ύλη.

Αυτό που είδαν οι επιστήμονες ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε με την προσομοίωση σε υπολογιστή με βάση τη βέλτιστη θεωρία των επιστημόνων για την σκοτεινή ύλη.. Πράγματι λοιπόν η σκοτεινή ύλη είναι συγκεντρωμένη σε μεγάλα κομμάτια και η υπόλοιπη εκτείνεται σε ίνες.

Ο αστρονόμος Rachel Mandelbaum του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειραματικό έλεγχο της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας, ακόμη και της θεωρίας της βαρύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου