Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Υπήρχαν ωκεανοί με υποβρύχια νησιά κάποτε στον Άρη;

Teardrop-shaped-islands
Έχουν εντοπιστεί στον Άρη, μέσα από τις φωτογραφίες που έστειλε το διαστημικό σκάφος Mars Odyssey, πριν από 10 χρόνια, κάποιοι λοφίσκοι σε σχήμα δακρύων. Η γεωλόγος Lorena Moscardelli του Πανεπιστημίου του Τέξας που τους μελέτησε και τους σύγκρινε με ανάλογους σχηματισμούς πάνω στη Γη, κατέληξε τώρα στο ενδεχόμενο να πρόκειται για νησιά, που δημιουργήθηκαν μέσα σε ωκεανούς που υπήρχαν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να προσθέσει νέα δεδομένα στο σενάριο ότι οι ωκεανοί που κάποτε υπήρχαν στον Άρη μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

Οι καταπληκτικές εικόνες που δείχνουν τις κοιλάδες και τα κανάλια του κόκκινου πλανήτη αποτελούν εδώ και μια δεκαετία αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Το στοιχείο όμως που τους οδήγησε στη θεωρία περί νησιών και ωκεανού, ήταν η μορφή των λοφίσκων (πάνω στη φωτογραφία), η οποία υποδηλώνει πως όταν σχηματίστηκαν δεν βρίσκονταν στην επιφάνεια του Άρη, αλλά στον πυθμένα ενός ωκεανού που υπήρχε κάποτε εκεί.

"Πιστεύουμε ότι αυτά τα νησιά σχηματίστηκαν κάτω από το νερό, όταν στον Άρη υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος και βαθύς ωκεανός" υποστηρίζει η Lorena Moscardelli, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Με βάση αυτές τις εικόνες, πιστεύω ότι νησιά σταγονοειδούς σχήματος σχηματίστηκαν υποβρύχια σε ένα σχετικά βαθύ ωκεανό», τόνισε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου