Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ένας νέος νάνος πλανήτης είναι το δεύτερο πιο μακρινό αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα

new-dwarf-planet-solar-system-s-2nd-most-distant-orig-20161014Η Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας, που χρησιμοποιεί μια ισχυρή ψηφιακή φωτογραφική κάμερα την DECam,  και που βρίσκεται σε ένα τηλεσκόπιο 4 μέτρων στη Χιλή, σχεδιάστηκε για να συλλάβει εικόνες των μακρινών γαλαξιών για να κατανοήσομε γιατί η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται.

Διάγραμμα που δείχνει το νάνο πλανήτη 2014 UZ224, μαζί με τις παρούσες θέσεις των γνωστών πλανητών Ουρανός, Πλούτωνας, Ποσειδώνας και τον Ήλιο. Η κουκίδα δείχνει το νέο αντικείμενο και την τροχιά του.
«Αλλά αυτή η ευαισθησία το καθιστά, επίσης, ένα ισχυρό εργαλείο για την εξεύρεση νέων αντικειμένων στο κοσμικό κατώφλι μας», εξηγεί ο David Gerdes (Πανεπιστήμιο του Michigan).  Το DECam είναι αρκετά ευαίσθητο για την ανίχνευση του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα και αντανακλούν το φως του ήλιου, που είναι τόσο ασθενές όσο κι  ένα κερί 160.000 χιλιόμετρα μακριά μας.
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη αυτού του ψυχρού και μακρινού κόσμου δείχνει ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική, όταν θα ψάχνουν για τον 9ο Πλανήτη (Planet Nine), ένα μεγάλο σώμα που υποτίθεται ότι πρέπει να βρεθεί περίπου 600 φορές πιο μακριά από ότι είναι η Γη από τον ήλιο.
 
Το νέο αντικείμενο ονομάζεται UZ224 2014, και το παρατσούκλι που του δόθηκε από τους ερευνητές είναι DeeDee μέχρι να λάβει ένα επίσημο όνομα, και βρίσκεται πάνω από 13 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, ή 92 αστρονομικές μονάδες. Μια αστρονομική μονάδα είναι η μέση απόσταση της Γης από τον ήλιο. Μόνο ο νάνος πλανήτης Έρις είναι προς το παρόν πιο μακρυά. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η διάμετρος του είναι μεταξύ 320 και 1.280 χιλιόμετρα, το οποίο σημαίνει ότι είναι μάλλον αρκετά μεγάλο για να θεωρείται πλανήτης νάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου