Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τα αντίδοτα του έρωτα

Αποτέλεσμα εικόνας για hendrick goltziusΑν νομίζεις πως οι συμβουλές μου έχουν κάποια αξία και πως ο Απόλλωνας με τη φωνή μου λέει αυτά που θέλει στους θνητούς, προσποιήσου όσο μπορείςˑ γέλα όταν θέλεις να κλάψεις, και μην την αφήσεις να καταλάβει ότι υποφέρεις.

Μη νομίσεις πως έχω την αξίωση να την αφήσεις όταν η σχέση σας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, όχι δεν είμαι πια και τόσο σκληρός.

Αλλά αργότερα, προσποιήσου το αντίθετο από αυτό που αισθάνεσαι κι άφησε να γίνει αντιληπτό ότι όλη αυτή η αρχική ορμή σου έχει ξεθυμάνει.

Έτσι σιγά σιγά θα το πιστέψεις κι εσύ και θα συμπεριφέρεσαι ανάλογα, χωρίς να χρειάζεται να προσποιείσαι.

Μήπως εγώ δεν έχω τόσες και τόσες φορές προσποιηθεί πως νυστάζω για να μην αναγκασθώ να πάρω μέρος σε κραιπάλες και μεθύσια;

Και να δεις που σε λίγο με πήρε ο ύπνος στ’ αλήθεια.

Να δεις δε γέλια που έκανα κάποτε μ’ έναν που προσποιούταν τον ερωτευμένο μέχρι που στο τέλος έπεσε στην ίδια του την παγίδα κι ερωτεύτηκε στ’ αλήθεια.

Όπως ο έρωτας μπαίνει στις καρδιές σαν τον κλέφτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο βγαίνει.

Όποιος μπορέσει να πείσει τον εαυτό του ότι γιατρεύτηκε έχει κιόλας γιατρευτεί.

Θα σου πει «έλα απόψε». Δε σου λέω να μην πας, πήγαινε. Αν όμως βρεις την πόρτα κλειστή, δε θα αρχίσεις ούτε τα γλυκόλογα ούτε να βαράς την πόρτα. Κάνε την καρδιά σου το ίδιο σκληρή μ’ αυτή την κλειστή πόρτα και συγκρατήσου.

Την επομένη όμως μην αφήσεις να φανεί ούτε το παραμικρό σημάδι στενοχώριας ή κακίας.
Θα δεις πώς θα της πέσει ο τουπές και τότε είναι που θα μου είσαι ευγνώμων για τις συμβουλές μου.

Γενικά μη δείξεις πως την έχεις ερωτευτεί και μην αρχίσεις τις περί έρωτα δηλώσεις. Προπαντός μην κάνεις σχέδια. Ούτως ή άλλως θα συμβεί ό,τι δεν έχεις προβλέψει. Αν τα δίχτυα είναι φανερά, κανένα πουλί δεν πιάνεται.

Και για να μην της προκαλέσεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της φρόντισε να μην τρέχεις από πίσω της. Τότε είναι που θα κάνει ό,τι ακριβώς θέλεις.

Αν για παράδειγμα είναι η πόρτα της ανοικτή και βγει και σε φωνάξει να μπεις μέσα, εσύ συνέχισε το δρόμο σου σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν σου πει «αύριο βράδυ σε περιμένω», δήλωσέ της πως δεν είσαι και σίγουρος πως θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στην πρόσκλησή της.

Μα καλά είναι ποτέ δυνατόν να μην μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι, λίγο μόνο λογικός να φαινόταν, θα μπορούσε να είχε κατακτήσει τον έβδομο ουρανό;

Ποιος άραγε θα μπορούσε να με κατηγορήσει για αυστηρό;

Ορίστε μέχρι και το μεσάζοντα κάνω.

Εφόσον όμως κάθε άνθρωπος είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση, θα πρέπει κι εμείς να προσαρμόζουμε τις συμβουλές μας ανάλογα.

Στα χίλια πρόσωπα του κακού θα αντιπαραθέσουμε χίλια αντίδοτα.

Υπάρχουν οργανισμοί που πιο καλά θεραπεύονται με βότανα παρά με χειρουργικό νυστέρι.
Οβίδιος, Τα αντίδοτα του έρωτα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου