Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η αξία και η βαθύτερη αιτία ύπαρξης του ύπνου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η αξία και η βαθύτερη αιτία ύπαρξης του ύπνουΗ φύση έχει υποχρεώσει τον άνθρωπο να κοιμάται, ακόμα και παρά τη θέλησή του. Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ο κάθε άνθρωπος περνάει τουλάχιστον το 1/3 της ζωής του σε έναν κόσμο στον οποίο ενώ το σώμα του είναι χαλαρωμένο και αδρανές, συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τις κρυφές του επιθυμίες, ακόμα και με τα βαθύτερα μυστικά στο υποσυνείδητο του.

Τι είναι τελικά ο ύπνος; Γιατί κοιμόμαστε;
Ακόμα και τώρα, η απορία αυτή παραμένει αναπάντητη για πολλούς. Ο ύπνος είναι , σίγουρα, μία απαραίτητη διαδικασία, η οποία όχι μόνο συντελεί στο γέμισμα των μπαταριών και την αποβολή των άχρηστων πληροφοριών που δέχεται το άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και συντελεί στην ωρίμαση και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος από τον καταιγισμό των μηνυμάτων που δέχεται συνεχώς.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η εκπληκτική φυσική λειτουργία στη διατήρηση των ζωντανών οργανισμών, φανερώνεται στα συμπτώματα που προκαλεί η απουσία του:

εάν περάσουν 10 ή 20 ώρες στις οποίες το άτομο δεν έχει κοιμηθεί, τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως:
κοκκίνισμα των ματιών,
κούραση,
πονοκέφαλος,
αδιαθεσία,
λάθη στην αντίληψη,
κάτι που καθιστά τον ύπνο απαραίτητη διαδικασία για κάθε οργανισμό.

Μπορούμε να ορίσουμε την αξία του σε δύο λειτουργίες: τη νευροβιολογική και την ψυχολογική.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος όχι μόνο διότι συντελεί στον καλύτερο εγκλιματισμό του ατόμου στο περιβάλλον και την αποβολή της κούρασης και των ανούσιων πληροφοριών, αλλά και γιατί φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με τον βαθύτερο κόσμο του, με επιθυμίες που ίσως να αρνείται και ο ίδιος να παραδεχτεί για τον εαυτό του. Είναι, πραγματικά, εκπληκτικό, το πώς ο άνθρωπος ξεγυμνώνεται από όλες τις κοινωνικές συνθήκες, και όλες οι επιθυμίες του έρχονται στην επιφάνεια, φέρνοντας τον άνθρωπο αντιμέτωπο με όλα αυτά που προσπαθεί να αποφύγει ή να πείσει τον εαυτό του ότι δε χρειάζεται ή δε θέλει.

Ο άνθρωπος- παράδειγμα- που είναι ερωτευμένος με κάποιον που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να έχει -τον ονειρεύεται στον ύπνο του, βιώνοντας στην αδράνεια τη συνεύρεση που επιθυμεί. Ο ύπνος, λοιπόν, μέσω της διαδικασίας των ονείρων- τα οποία ο Freud είχε ονομάσει κλειδαρότρυπα στο ασυνείδητο- ζωντανεύει, έστω και σε έναν κόσμο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τα απραγματοποίητα όνειρα, τα θέλω και τα απωθημένα του ατόμου. Είναι σίγουρο ότι εάν ο άνθρωπος δεν μπορούσε ούτε να ονειρευτεί τα απωθημένα που έχουν θαφτεί στο ασυνείδητο, τότε θα μπορούσε να φτάσει και σε ένα επίπεδο τρέλας.

Ο ύπνος λοιπόν, είναι απαραίτητος όχι μόνο για την ξεκούραση του σώματος, αλλά για την ύψιστη αναγκαιότητά του για την εξισορρόπηση ανάμεσα στο Εγώ του ατόμου και το Υπερεγώ του.

Η έλλειψη ύπνου έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με την κατάθλιψη, και η ύπαρξη επαρκούς ύπνου έχει διαπιστωθεί ότι συντελεί στην καταπολέμησή της. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμα και η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, φανερώνει γνωρίσματα στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου (το άτομο που κοιμάται σε μορφή εμβρυικής στάσης φανερώνει ντροπαλότητα και συστολή). Το μείζον πρόβλημα της αϋπνίας, συνδέεται με την ύπαρξη άγχους, τη συχνότερη κούραση , τη νευρικότητα και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, κάνοντας πολλές φορές την καθημερινότητα του ατόμου που τη βιώνει ακόμα πιο δύσκολη και μη αντιμετωπίσιμη.

Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μία επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας. Δώστε του περισσότερη σημασία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου