Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τα υπέροχα πράγματα που μας μαθαίνουν τα κατοικίδια ζώα

20 υπέροχα πράγματα που μας μαθαίνουν τα κατοικίδια ζώαΔείτε 20 πράγματα που μπορείτε να μάθετε από το κατοικίδιό σας!

1.Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Όταν οι σκύλοι έχουν να κάνουν κάποια δουλειά της δίνουν την αμέριστη προσοχή τους. Φαίνεται ότι και οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο. Ερευνητές του Stanford υποστηρίζουν ότι η προσοχή και η μνήμη χωλαίνουν σε εκείνους που προσπαθούν να αποδώσουν γρήγορα στην εργασία τους κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σε σύγκριση με εκείνους που επικεντρώνονται σε ένα πράγμα κάθε φορά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η υπάλληλοι τελικά χάνουν χρόνο όταν ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

2.Πάρτε έναν υπνάκο

Ποτέ δε θα δείτε το κατοικίδιό σας να βγάζει όλη τη μέρα από το πρωί μέχρι το σούρουπο χωρίς να κλείσει στιγμή τα μάτια του. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν έναν. μισάωρο μεσημεριανό υπνάκο. Μία έρευνα που συμπερίλαβε 24,000 ανθρώπους έδειξε ότι εκείνοι που παίρνουν τακτικά ένα μεσημεριανό υπνάκο έχουν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Η σύντομη σιέστα επίσης ενισχύει την ετοιμότητα και την εργασιακή απόδοση.

3.Περπατήστε καθημερινά

Είτε έχεις τέσσερα πόδια ή δύο, το περπάτημα είναι ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να διατηρήσεις μία υγιή καρδιά. Ο τακτικός περίπατος επίσης θα σας βοηθήσει:

· Να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη
· Να χάσετε βάρος
· Να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη Τύπου ΙΙ
· Να διατηρήσετε γερά τα κόκκαλά σας
· Να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου
· Να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση

4.Καλλιεργείστε τις φιλίες σας

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και οι φιλίες έχουν μετρήσιμα οφέλη στην υγεία. Ερευνητές στην Αυστραλία ακολούθησαν 1,500 ηλικιωμένους ανθρώπους για 10 χρόνια. Εκείνοι που είχαν περισσότερους φίλους είχαν κατά 22% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας.

5.Ζήστε την στιγμή

Το να ζεις κάθε στιγμή είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από τα κατοικίδιά μας. Σε μία έρευνα που ονομάζεται «Ένα Περιπλανόμενο Μυαλό Είναι Ένα Δυστυχισμένο Μυαλό» οι ψυχολόγοι του Harvard συμπέραναν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν εκτελούν δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό εστιασμένο, όπως το σεξ και η άσκηση. Ο σχεδιασμός, η αναπόληση ή οι σκέψεις για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή μπορούν να υπονομεύσουν την ευτυχία.

6.Μην κρατάτε κακίες

Ένα μέρος του να ζεις τη στιγμή είναι να εφαρμόζεις τη γνωστή παροιμία «περασμένα – ξεχασμένα». Το να αφήνουμε πίσω τα παλιά μίση μπορεί στη κυριολεξία να μας βοηθήσει να αναπνέουμε καλύτερα. Ο χρόνιος θυμός έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία ενώ η συγχώρεση βελτιώνει την πίεση του αίματος και μειώνει το άγχος. Οι άνθρωποι που συγχωρούν επίσης τείνουν να έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση.

7.Κουνήστε την ουρά σας!

Εντάξει, λογικά δεν έχετε ουρά. Αλλά μπορείτε να χαμογελάσετε και να αισθανθείτε ευγνώμονες για απλά πράγματα. Οι ερευνητές έχουν βρει μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ευγνωμοσύνη και στη γενική ευεξία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι άνθρωποι που διατηρούσαν ημερολόγια ευγνωμοσύνης για τη ζωή τους είχαν καλύτερη συμπεριφορά, ασκούνταν περισσότερο και είχαν λιγότερες ενοχλήσεις όσον αφορά τη φυσική τους κατάσταση. Τι και αν όλα γύρω μας φαίνεται να πάνε στραβά, ειδικά τις δύσκολες αυτές μέρες, σίγουρα υπάρχει κάτι, έστω και μικρό για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες.

8.Διατηρήστε την περιέργειά σας

Σύμφωνα με τη δημοφιλή παροιμία «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα». Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους ανθρώπους. Ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο περίεργοι άνθρωποι τείνουν να αναγνωρίζουν περισσότερο το νόημα της ζωής. Άλλες έρευνες συνδέουν την περιέργεια με τη ψυχολογική ευεξία και την επέκταση των γνώσεων και των ικανοτήτων.

9.Βγάλτε το παιδί που κρύβετε μέσα σας

Το να κάνουμε χαζομαρίτσες που και που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Καρδιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Maryland έδειξαν μία ισχυρή αίσθηση του χιούμορ σε ανθρώπους με υγιή καρδιά σε σχέση με εκείνους που υπέφεραν από καρδιακά προβλήματα. Συμπεραίνουν ότι «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» κυρίως όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

10.Απολαύστε ένα καλό μασάζ

Η δύναμη του αγγίγματος είναι πραγματικά ισχυρή. Έρευνες δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να εξομαλύνει τους πόνους, να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διευκολύνει τον χειρισμό χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα και ο διαβήτης. Το άγγιγμα από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρό. Έρευνα έδειξε ότι παντρεμένες γυναίκες αντιμετώπισαν πιο αποτελεσματικά την αγωνία που πραγματοποιήθηκε από την απειλή ενός ηλεκτροσόκ όταν ο σύζυγός τους κρατούσε τα χέρια τους.

11.Πίνετε νερό όταν διψάτε

Οι σκύλοι δε χρειάζεται να πίνουν αθλητικά ποτά όταν παίζουν έντονα – το ίδιο και οι άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια μία τυπικής άσκησης το να πίνουμε νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Το νερό προσφέρει στο μυς και στους ιστούς κρίσιμα υγρά χωρίς να επιβαρύνει με θερμίδες. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε περισσότερο νερό τις ζεστές μέρες ή όταν ιδρώνετε πολύ.

12.Τρώτε ψάρι

Οι περισσότερες γάτες θα αντάλλαζαν ευχαρίστως την ξηρά τροφή με μία κονσέρβα τόννο. Eμείς μπορούμε να επιλέξουμε να προσθέσουμε το ψάρι στη διατροφή μας. Ο σολωμός, ο τόννος, η πέστροφα και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρθρίτιδας. Επιπλέον, ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μία φορά την εβδομάδα ψάρι έχουν κατά 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Alzheimer!

13.Αν αγαπάτε κάποιον δείξτε το!
Οι σκύλοι δεν «το παίζουν δύσκολοι» – όταν σε αγαπάνε σου το δείχνουν με όλα τους τα εκφραστικά μέσα. Αυτή είναι μία καλή προσέγγιση και για τους ανθρώπους ώστε να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους. Έρευνα έδειξε ότι οι μικρές χειρονομίες έκφρασης αγάπης μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο να αισθανθεί ένα ζευγάρι σύνδεση και ικανοποίηση.

14.Βάλτε το παιχνίδι στη ζωή σας

Τα παιχνίδι δεν είναι κατάλληλο μόνο για τα παιδιά και τα γατάκια. Στο βιβλίο του «Play» ο γιατρός Stuart Brown γράφει ότι το παιχνίδι είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Το παιχνίδι ενισχύει την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι, αντιγράψτε το κατοικίδιό σας και αφιερωθείτε σε μία δραστηριότητα που δεν έχει κανένα άλλο σκοπό από τη διασκέδασή σας!

15.Χαρείτε τη φύση και την εξοχή

Ένας περίπατος στο δάσος μπορεί να αποτελεί για έναν σκύλο την απόλυτη ευτυχία αλλά έχει σημαντικά οφέλη και για το ανθρώπινο πνεύμα και τη υγεία. Οι εξωτερικές δραστηριότητες ενισχύουν τη φυσική κατάσταση, αυξάνουν τα επίπεδα της Βιταμίνης D και μειώνουν το στρες. Όσον αφορά τα παιδιά το παιχνίδι της φύση έχει συνδεθεί με καλύτερη όραση, μειωμένα συμπτώματα ADHD (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας) και καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

16.Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με την εμφάνισή σας

Πέρα από τα προφανή οφέλη του μπάνιου και του βουρτσίσματος των δοντιών, η προσωπική υγιεινή έχει θετικά οφέλη και για τη ζωή μας. Η καλή προσωπική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοπεποίθησή μας. Μία τακτοποιημένη εμφάνιση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε και να διατηρήσετε την εργασίας σας.

17.Δώστε σημασία στη γλώσσα του σώματος

Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικές ικανότητες στο να διαβάζουν τις προθέσεις ενός άλλου ζώου από τη γλώσσα του σώματος. Οι άνθρωποι ωστόσο υστερούν σε αυτό. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς αποκαλύπτουμε τα συναισθήματά μας μέσω της στάσης μας, των λεκτικών μοτίβων και της οπτικής επαφής, οι άλλοι συνήθως δεν είναι εύκολο να διαβάσουν αυτά τα σήματα. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τη γλώσσα του σώματος καλύτερα όσο μεγαλώνουν.

18.Τεντωθείτε συχνά

Το συχνό τέντωμα μας κρατά εύκαμπτους αλλά τα οφέλη του δε σταματούν εδώ. Σε μία μελέτη 10 ημερών, εθελοντές που δεν εκτέλεσαν καμία άλλη μορφή φυσικής άσκησης παρά μόνο συχνό τέντωμα έδειξαν εντυπωσιακές αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση. Εκτός από τη βελτίωση της ευλυγισίας, αυξήθηκε η μυϊκή τους δύναμη και η αντοχή τους. Αν και η μελέτη ήταν μικρής διάρκειας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τέντωμα είναι μία καλή εναλλακτική για ανθρώπους που λόγω καταστάσεων δεν μπορούν να ασκηθούν με παραδοσιακούς τρόπους.

19.Ψάξτε για σκιά

Όταν είστε στο πάρκο και το σκυλάκι σας είναι έτοιμο για διάλλειμα από το παιχνίδι πιθανότατα θα ψάξει για ένα σκιερό σημείο για να ξεκουραστεί. Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν και εμάς να ακολουθούμε την ίδια τακτική, και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Στο διάστημα 10 με 4 η βλαβερή UV ακτινοβολία είναι εντονότερη, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης όλο το χρόνο είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντηλιακό στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος.

20.Διατηρήστε ένα πρόγραμμα

Τα κατοικίδια αγαπούν τη σταθερότητα μίας ρουτίνας – δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μία Κυριακή από μία Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι. Οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν ξαπλώνουν και σηκώνονται από το κρεβάτι την ίδια ώρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος όσον αφορά το μπάνιο, το ντύσιμο και το φαγητό μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου