Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συγχωρέστε τον εαυτό σας

Μικρά λάθη, σοβαρά παραπτώματα, ύβρεις, ψέματα και άλλα πολλά που αιμορραγούν στη συνείδησή σας σαν ανοιχτές πληγές και σας γεμίζουν ενοχές. Με τον καιρό αυτό γίνεται ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο που κουβαλάτε στη ζωή σας επ` αόριστον.
Η συγχώρεση λυτρώνει, ελευθερώνοντας μας από το βάρος και μας δίνει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, η συγχώρεση που μας δίνουν οι άλλοι είναι σχεδόν άχρηστη όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να μας συγχωρήσουμε. Ανάλογα με την ένταση της ενοχής, η πορεία προς την συγχώρεση μπορεί να είναι μόνο ένα βήμα ή να είναι ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι. Είτε έτσι είτε αλλιώς η διαδικασία της αυτό-συγχώρεσης έχει τα εξής τρία στάδια:

Αποδοχή
Τα λάθη είναι μέρος της ζωής. Είναι σχεδόν κάτι έμφυτο στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου πρέπει να αποδεχθούμε πως τα λάθη είναι μέρος της ζωή μας. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας (και την δίκη μας και των άλλων) και τους λόγους που οδηγούμαστε εκεί. Το να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας είναι σωστό, το να τιμωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη του είναι κάτι που δεν αποσκοπεί στην βελτίωσή μας. Εν ολίγοις, ξεκινήστε να ακούτε τον εαυτό σας, προσπαθώντας να τον κατανοήσετε. Ακούστε και αποδεχθείτε όποιον ανοίγει ειλικρινά την καρδιά του.

Μάθηση
Το να συγχωρούμε δεν σημαίνει να ξεχνάμε. Η συγχώρεση μας ανοίγει το δρόμο για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ωστέ να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Η συγχώρεση μεταμορφώνει το σφάλμα και το κάνει ένα θετικό μάθημα… Το διαμορφώνει σε μια εμπειρία που μας κάνει σοφότερους. Δεν υπάρχει σφάλμα που να μην μας μαθαίνει κάτι.

Συμφιλίωση
Η συμφιλίωση ολοκληρώνει τη διαδικασία, αφού μετατρέπει την αρνητικότητα που συνήθως δίνουν οι άνθρωποι στην έννοια της ευθύνης, σε κάτι εποικοδομητικό. Η συμφιλίωση κάνει εφικτό να αφήσουμε το παρελθόν μας πίσω και να πορευτούμε με αγάπη και ειρήνη με τον εαυτό μας.
Ο στόχος δεν είναι να αισθανθούμε υπερήφανοι για κάποιο λάθος ή για κάποια «βλάβη» που προκαλέσαμε σε κάποιον, αλλά να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν και την επόμενη φορά να πράξουμε κάτι σωστότερο και καλύτερο. Συγχωρήστε και προχωρήστε σε μια νέα καλύτερη συμπεριφορά…

Ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά.
Ο αφελής και συγχωρεί και ξεχνά.
Ο έξυπνος συγχωρεί, αλλά δεν ξεχνά.

Thomas Szasz

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου