Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Δημιούργησαν τεχνητό ανθρώπινο δέρμα για δοκιμές καλλυντικών

Επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητό δέρμα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καλύτερη δοκιμή των φαρμάκων και των καλλυντικών, αλλά και των περιορισμών των δοκιμών σε ζώα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, οι επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν μια οικονομική εναλλακτική λύση για τις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών, οι οποίες πλέον θα είναι πολύ πιο ακριβείς, αφού για την ανάπτυξη του δέρματος χρησιμοποιήθηκαν τα πιο βασικά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stem Cell Reports, το νέο τεχνητό δέρμα διαθέτει διαπερατό φραγμό, ο οποίος ευνοεί τη διείσδυση των φαρμακευτικών ουσιών, ενώ παράλληλα μπλοκάρει την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό και την απώλεια υγρασίας.
Δέρμα που μοιάζει με φυσιολογικό
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Dusko Ilic δήλωσε στο BBC: «Πρόκειται για ένα νέο και κατάλληλο μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων φαρμάκων και καλλυντικών και μπορεί να αντικαταστήσει ζωικά μοντέλα. Είναι φθηνό, εύκολα αναβαθμίσιμο και αναπαράξιμο».
Μάλιστα, δήλωσε ότι η μέθοδος αυτή ίσως χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή νέων θεραπειών για ασθένειες του δέρματος.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοντέλο για να μελετήσουμε πώς θα εξελιχθεί το φράγμα του δέρματος υπό φυσιολογικές συνθήκες, πώς το φράγμα βλάπτεται σε διάφορες ασθένειες και πώς μπορούμε να τονώσουμε την αποκατάσταση και την ανάκτηση του», είπε η Δρ Theodora Mauro, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τη μελέτη των παθήσεων του δέρματος, όπως η ιχθύαση – το ξηρό δέρμα – ή το έκζεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου