Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δείτε πώς ήταν η πρώτη Porsche το 1898!

Μπορεί σήμερα το P1 να μας φέρνει αυτομάτως στον νου το νέο εκπληκτικό hypercar της McLaren του 1,2 εκατ. ευρώ, τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι η πραγματική P1 είναι πολύ παλιότερη και σαφώς ακριβότερη;

Ήταν το 1898 λοιπόν όταν ο δαιμόνιος Ferdinand Porsche σχεδίασε το ηλεκτρικό Egger-Lohner C.2 Phaeton, γνωστό τότε ως P1. Το Μουσείο της Porsche στη Στουτγκάρδη αποκατέστησε πρόσφατα ένα P1 που παρέμενε σε αποθήκη από το 1902! 

Ο Πόρσε κατασκεύασε το πρώτο πορσικό της Ιστορίας σε ηλικία 23 ετών, όταν και εργαζόταν στη Lohner. Το Ρ1 (που σήμαινε Porsche, νούμερο 1) ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα οχήματα που καταχωρίστηκαν στα μητρώα της Αυστρίας και πάτησε τους δρόμους της Βιέννης στις 26 Ιουνίου 1898. 

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που μας δίνει το Porsche Museum, ο ηλεκτροκινητήρας του ζύγιζε 130 κιλά και απέδιδε 3 ολόκληρα άλογα, ενώ είχε αυτονομία 80 χιλιομέτρων, επίτευγμα αρκετά εντυπωσιακό αφού μιλάμε για 116 χρόνια πριν! 

Για σύντομες περιόδους, ο κινητήρας μπορούσε να αποδώσει μέχρι και 5 ίππους, κάτι που έκανε το όχημα να πιάνει τα 35 χλμ/ώρα. Όταν μάλιστα το οδηγούσες με τον σπορ τρόπο, ένα 12τάχυτο controller αναλάμβανε τα ηνία του κομψοτεχνήματος.

Και βέβαια η καινοτομία του ήταν τα εναλλασσόμενα αμαξώματα της Lohner, γεγονός που επέτρεπε στο αυτοκίνητο να χρησιμοποιείται τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.

Ο Πόρσε σκάλισε μάλιστα τον κωδικό «P1» σε όλα τα βασικά εξαρτήματα της δημιουργίας του, απ' όπου έλκει εξάλλου και το -ανεπίσημο- όνομά της. 

Το πρώτο δοκιμαστικό του P1 έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1899 στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου του Βερολίνου. Παρά το πρώιμο της μηχανοκίνησης, ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών ήταν λυσσαλέος και μια δοκιμασία άνω των 40 χιλιομέτρων θα έκρινε το καλύτερο ηλεκτρικό όχημα του καιρού. 

Ήταν ο Φέρντιναντ Πόρσε λοιπόν με τρεις επιβαίνοντες στο Ρ1 που θα περνούσε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού και μάλιστα με διαφορά 18 λεπτών (ναι, λεπτών) από τον δεύτερο! Μιλάμε βέβαια για μια εποχή που οι μισοί διαγωνιζόμενοι δεν κατάφεραν να τερματίσουν, καθώς τα τεχνικά προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Ρ1 κέρδισε και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας κινητήρα, καθώς σημείωσε επίδοση ρεκόρ στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας μέσα στην πόλη.

Κι ενώ το πρώτο sports car που φορά το όνομα «Porsche» ανήκει στο 1948 (το φοβερό και τρομερό Type 356), κάνοντας αυτομάτως τον Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σπορ αυτοκίνησης, η ιστορία της φίρμας μετρά μπόλικα χρονάκια ζωής πριν το 1948.

Κι αν σήμερα η μοναδική Porsche 918 Spyder κόβει την ανάσα, όλα ξεκίνησαν πριν από 116 χρόνια με το Ρ1, το οποίο έθεσε τη μακρά σπορ παράδοση τόσο για τον Πόρσε όσο και το κληροδότημά του στην ανθρωπότητα, την Porsche...







 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου